Fotograaf m/v

In vervlogen tijden was de fotograaf, naast de dokter, apotheker, pastoor, onderwijzer één van de notabelen van het dorp.  Een vakman was hij, niet afgeleid door multimedia: de fotograaf_notabele wist het zwartste zwart en het witste wit te combineren als geen ander, was betrouwbaar, had steeds een goed resultaat met welk licht hij ook fotografeerde.  Met een zeer beperkte ISO, een diafragma en snelheid: daarmee deed hij het.  Faalangst was hem onbekend.  En printen was voor hem een meditatie sessie.  Zijn gezin genoot mee van z’n bekendheid, z’n kinderen kregen meestal een middenklasse opvoeding.  Bovendien had de fotograaf (toen nog hoofdzakelijk van het mannelijke type)  nog vrije tijd om met z’n commerciële contacten op zondag de dorst te laven.

 

[Glasplaten van een onbekende fotograaf, on-vakkundig in beeld gebracht door ondergetekende…]

Ondertussen, vooral door de opkomst van de snelle fotografie, is het beroep van fotograaf tot een bij_beroepje ‘verworden’.  Met de moderne hoge iso’s (maar met amper wat dynamisch bereik), snelle sluitertijden, digitale zoom’s en andere ingebouwde ND filters waant iedereen zich topfotograaf:  men vertikt het om beroep te doen op een vakman/vakvrouw.  Het cirkeltje is algauw rond: want de vakman (m/vr) durft het niet aan om er ‘fulltime’ voor te gaan tenzij hij/zij kiest voor een hongerregime…

De moderne fotograaf (m/v) verdoet z’n tijd achter het scherm, heeft amper van diezelfde tijd om te fotograferen, laat staan wat contacten aan te zwengelen… En dus ervaring op te bouwen.  Omgekeerd: beroep doen op een moderne fotograaf brengt heel veel risico met zich mee.  De kans is groot dat hij/zij zich verslikt in verkeerde instellingen, haperende flitslichten. Elk plan van de fotograaf kan geboycot worden door ‘nulletjes en ééntjes’.

Toch is het óók een geluk: dat van die ‘complexe fototoestellen’ en moet iedereen naar de fotografie les om ze te doorgronden (om het daarna weer allemaal stante pede te vergeten).  De bijberoep_fotografen kunnen wat zekerheid inbouwen met een hoofdberoep: fotoleraar.  🙂

 

fred

 

 

 

 

Een gedachte over “Fotograaf m/v”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.